Hanki Silmälasit Netistä ja Säästä

Tänäpäivänä on ehdottomasti fiksua hankkia silmälasinsa netistä, sillä niin tekemällä voi säästää paljon rahaa ja vaivaa. Netistä ostaminen on nykyään myös silmälaseilla todella helppoa, ja yhä useampi suomalainen onkin siirtänyt lasiostoksensa nykyään verkkoon.

Seuraavat 3 ovat tällä hetkellä eräitä Suomen suosituimpia silmälaseihin erikoistuneita verkkokauppoja. Valikoima on netissä laaja, ja näistä kaupoista löytyy varmasti jotakin jokaiselle, ja vielä edulliseen hintaan.​

Miksi ostaa lasit verkosta?

silmälasit netistä

Moni ostaa vieläkin silmälasinsa ihan sieltä tutun optikon luota. Se on miellyttävä tapa, jolla saadaan tuettua myös lähikauppaa. Kuitenkin hinnan puolesta nämä kaupat eivät todellakaan ole kilpailukykyisiä, jonka takia hintatietoisen kannattaakin suunnata katseensa vuonna 2017 netin puolelle.

Eikä hinta ole ainoa syy ostaa laseja netistä. Netin kautta on myös todella helppo ja mukava tehdä ostoksensa, eikä se vaadi kotoa lähtemistä laisinkaan. Netin kautta saat muutamalla painalluksella tilattua juuria sellaiset silmälasit kuin haluat, ei vain sellaisia mitä nyt sattuu siellä lahioptikon liikkeessä sillä hetkellä olemaan.​

Totuus on nimittäin se, että ei ne perinteiset silmälasikaupat pysty pitämään varastossa ja esillä kuin rajallisen määrän erilaisia silmälaseja, jonka takia valikoima on pakostakin rajoitettu. Nettikaupat sen sijaan pystyvät tarjoamaan todella laajan valikoiman erilaisia laseja, ilman että se maksaa heille kovinkaan paljoa ylimääräistä. Nettikaupat pystyvät paljon paremmin varastoimaan tuotteitaan, jonka takia he voivat tarjota suuremman valikoiman ja vielä edullisempaan hintaankin!​

Kun siis ostat silmälasit netistä, saat 3 merkittävää etua verrattuna optikolta ostoon:

 1. Säästät rahaa sillä silmälasit ovat netissä edullisempia ja silmälasitarjouksia on enemmän.
 2. Säästät aikaa ja vaivaa sillä sinun ei tarvitse raahautua optikolle tai kauppaan
 3. Saat valita lasisi suuremmasta valikoimasta, josta löydät varmasti sellaiset lasit jotka sinua eniten miellyttävät.​

Näiden seikkojen valossa on lasien osto netistä melko selkeä juttu.

Kuinka tilata silmälasit netistä

Suurin este silmälasien ostolle verkosta on monilla se pelko, että se on jotenkin vaikeaa ja monimutkaista. Siinä missä optikolla optikko hoitaa kaikki mittaukset ja arvojen kertomiset, netissä nämä arvot pitää kertoa kaupalle itse.

Tämä ei kuitenkaan ole mitenkään niin vaikeaa kuin voisi ajatella, kunhan sinulla on ajantasaiset mittaustulokset. Ne kannattaa hankkia optikolta ennen lasien ostamisesta jos et ole ennen laseja ostanut, tai jos koet että näkökykysi on muuttunut sitten viime mittauksen.

silmälasit

Jos kuitenkin tiedät nämä arvot, on tilaaminen todella helppoa. Yleensä sinun tarvitsee ensiksi vain valita haluamasi silmälasit, jonka jälkeen tilauksessa kysytään näitä haluttuja arvoja. Tärkein on tietenkin linssien vahvuus, ja tietyt istuvuuteen vaikuttavat mitat.

Linssin vahvuuden saa selville joko katsomalla mitkä arvot edellisissä laseissa on, tai sitten käymällä mittauttamassa näkönsä optikolla. Lasien istuvuus on myös helppo selvittää edellisistä laseista, jos ne sopivat vielä hyvin päähän. Yleensä silmälasien ostossa on hyvä tietää ainakin seuraavat asiat:

 • Millaiset linssit haluat: Haluatko perinteiset linssit, moniteholinssit tai auringolta suojaavat linssit?
 • Pupillien etäisyys toisistaan: Silmälasit toimivat parhaiten, kun silmän pupillit tulevat aivan niiden linssien keskikohtaan. Tämän takia pupillien etäisyys kannattaa mitata kaverin kanssa, jos ei sitä ole jo edellisessä mittauksessa selvittänyt.

Ja jos ostaminen vielä jännittää, on hyvä huomata että nettiostamisessa on yksi selvä etu verrattuna optikolta ostamiseen, nimittäin vähintään 14 -päivän ilmainen palautusoikeus. Tämä pätee myös silmälaseihin, ja monet nettikaupat ovat tarkoituksella tehneet tästä ajasta vieläkin pidemmän.

Tämän ajan puittesa voit rauhassa kokeilla laseja, ja varmistaa niiden istuvuuden ilman riskiä. Tämä on iso etu, sillä samaa ei aina saa optikolta. Jos lasit eivät olekkaan mukavat pitkässä käytössä, voi optikolta olla vaikea saada apua.​

9 Vaihetta silmälasien ostamiseen

Vielä epävarma silmälasien oston kanssa? Ei hätää, seuraa vain lävitse nämä 9 vaihetta ja osaat välttää kaikki suurimmat sudenkuopat!

#1 Varmista että silmälasireseptisi on ajantasalla

Normaalisti silmälasimääräys on voimassa 2 vuoden ajan aikuisilla, ja 1 vuoden ajan nuoremmilla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettäkö se aina pitäisi paikkansa, tai että siihen voisi luottaa 100-prosenttisesti.

Vaikka edellisest​ä mittauksesta olisi kulunut alle 2 vuotta, kannattaa mittaus tehdä uusiksi, mikäli tuntuu että näkösi on heikentynyt, tai että jotakin on muuttunut sitten viime kerran.

Silmälasimääräyksen saat osana näöntarkastusta optikolta. Jos se on liian vanha, kannattaa käydä mittauttamassa näkönsä uusiksi, ennen kuin lähtee tilaamaan silmälaseja netistä.​

Huomioithan, että piilolinssimääräys ei korvaa silmälasien mittausta, sillä siitä puuttuu monia tärkeitä tietoja. Periaatteessa nämä voi kyllä mitata monesti itsekkin, mutta helpointa se on tehdä osaavalla optikolla, varsinkin kun moni paikka tarjoaa nykyään ilmaisia näöntarkastuksia. Ja mikäli etsit laseja ilman vahvuuksia, on sellaisiakin mahdollista saada ja tällöin ei tarvita näöntarkastusta.

#2 Mittaa pupilliesi etäisyys tarkasti​

Yksi tärkeimmistä mitoista silmälaseja ostettaessa on pupillien etäisyys toisistaan, sillä näin saadaan kohdistettua silmälasilinssien keskusta juuri oikeaan kohtaan.

Linssit on aina tehty siten, että niiden tarkin kohta on aivan niiden keskellä. Tämän takia onkin tärkeää, että juuri se kohta osuu pupillien kohdalle.

Pupillien etäisyys vaihtelee yleisesti noin 54 - 68 mm väliltä. Etäisyyden voi mitata itse, mutta se voi olla haastavaa sillä katsottaessa sivulle tai alas muuttuu tämä etäisyys. Parhaiten mittaus onnistuu optikolta, tai ottamalla kaveri tai avustaja mittaamaan, samalla kun pitää katseen suoraan eteenpäin.​

#3 Valitse sopivat kehykset​

Silmälasikehysten valinnassa on 3 tärkeää osaa. Ne ovat kehysten valinta omien kasvojen muotojen mukaisesti, tyylin mukaisesti ja se, että ne sopivat kasvoille.

Kehykset kasvon muotojen mukaan

Kukin on tietenkin oikeutettu ostamaan minkämuotoiset silmälasikehykset tahansa kasvojen muodoista välittämättä. Yleensä kuitenkin valitsemalla muoto oikein, voidaan tuoda esille kasvojen hyviä puolia, ja samalla hieman häivyttää niitä heikompia.

Kasvojen muoto voidaan jakaa karkeasti 4 pääryhmään, jotka jakautuvat vielä alaryhmiin.

Nämä 4 ryhmää ovat seuraavat:

 • Sydän- tai jalokivimuoto: Näillä kasvoilla on vahva ja leveä ohimo, iso otsa ja kapea leuka. Parhaat silmälasit ovat yleensä lasit, joissa on samantyylinen muoto, eli pyöreähköt lasit, missä yläosa on leveämpi kuin alaosa.
 • Pyöreä: Pyöreät kasvot ovat leveämmät kuin ne ovat korkeat. Teräväkulmaiset lasit vähentävät pyöreyttä, ja lisäävät samalla vaikutelmaa kasvojen pituudesta.
 • Neliö: Neliömuotoisilla kasvoilla hyvä on hillitä kasvojen kulmia, ja tällöin sopii erityisen hyvin pyöreämmtä ja pehmeäkulmaiset silmälasit.
 • Ovaali: Ovaali on yleisesti se helpoin kasvojen muoto, jolle sopii nyttenkin lähes kaiken malliset lasit.

Tässä vielä laajempi ohjeistus, joka on miehille suunnattu mutta samat yleisohjeet pätevät myös naisille. (Lähde: RealMenRealStyle.com)

silmälasikuvio

Kehykset oman tyylinen mukaisesti

Kehysten muodossa ja väreissä kannattaa ottaa huomioon myös oma maku, sekä tilanne missä niitä pidetään.

Tässä joitakin esimerkkialoja ja tilanteita, joihin sopii välillä hyvinkin erilaiset silmälasit.

 • Vanhoillinen businessmaailma: Tällä alalla työskentelevien kannattaa valita myös laseihinsa konservatiivisempia muotoja ja värejä. Valttia ovat niin perinteiset muodot, kuin myös tummemmat värit kuten ruskea ja harmaa, jotka sopivat pukujen värien kanssa yhteen.
 • Luovien alojen työntekijät: Luovalla alalla taas monesti "tarvitaan" ihan erilaisia silmälaseja. Muotia ovat modernimmat muotoilut, kuten ohuen tai erittäin paksut kehykset ja rajummat värit.
 • Kiireisille vanhemmille: Älä välitä liikaa trendeistä, vaan valitse mukavat ja kestävät silmälasit, joista ei tarvitse kiireen keskellä murehtia.

Koko on kuitenkin tärkeintä

Tärkeintä silmälasikehysten valinnassa on kuitenkin, että ne sopivat omiin kasvoihin.

Parhaiten saat nämä 3 tärkeää mittaa selville, jos jo omaat silmälasit, jotka sopivat päähäsi oikein hyvin.​ Yleensä nämä seuraavat mitat ovat merkitty johonkin kohtaan kehyksiä:

 • Silmien koko: Kertoo kuinka leveät linssit ovat.
 • Nenän leveys​: Kuinka kaukana linssit ovat toisistaan
 • Ohimon koko: Kuinka pitkä kehysten varsi on.

Silmien koko vaihtelee yleensä 40 - 65 mm väliltä. Näistä 40 - 48 mm on yleensä koko pieni, 49 -54 medium, 55 - 58 large, ja tätä suuremmat extra-large.

Huomaa, että aurinkolaseissa nämä mitat ovat hieman eri, joten niitä ei voi vertailla suoraan.

Lisäksi silmälasikehysten muotoilussa kannattaa ottaa huomioon myös kasvojen koko. Jos kasvot ovat pienet, näyttävät todella isot kehykset hassuilta, ja sama päinvastoin.​